tisdag 1 mars 2011

http://www.youtube.com/watch?v=kqFeYu1CrjU&feature=related

Riktigt gräslig film om hur man i USA plågar Tennessee Walking Horse för att få fram ännu större gångarter. Jag kan normalt inte se filmer där man plågar djur, klarar helt enkelt inte av det. Denna fick mig också mycket riktigt att må illa, trots att bilderna ändå inte är SÅ starka.

I korthet så felskor de hästarna, verkar inte hovarna, smörjer in hovar och ben med frätande vätskor för att hästarna ska lyfta på benen så mycket som möjligt.

Nu är detta förvisso USA, där allt ska drivas till extremer, se bara på alla felavlade stackars "show"schäfrar som går på hasorna för att de är så överdrivet vinklade. Sån här hästhållning tillåts naturligtvis inte här, men jag tycker ändå att man ser att tendensen går ditåt.

Svenska schäfrar är inte lika vinklade som amerikanska, men försök ta in en bruksschäfer i utställningsringen utan att åka ut i första bedömningen? Gäller för övrigt inte bara schäfrar utan de flesta hundraser har numer övervinkling i utställningsaveln. En utställningsschäfer skulle aldrig klara sig som exempelvis polishund. Och se på framavlingen av dressyrhästar med extrema gångarter, ta Totilas som ett utmärkt exempel, för det kan ju inte bara vara jag som INTE ohar och ahar över hans gång utan tvärtom tycker att det ser rätt sjukt ut?

1 kommentar:

Lottaq sa...

Är så glad att jag har en bruksschäfer med rak rygg och sunda vinklar, men i utställningsringen har hon som sagt inget att hämta,och vi har inte ens försökt. Träffar dock många människor som med gråtmild röst säger "det är ju så där en schäfer ska se ut, så vacker hon är", efter att ha sett för många utställningsvarianter som vinglat fram i tillvaron. Hoppas verkligen att det inte går lika långt med hästarna...