lördag 1 januari 2011

Dag 4 - Hur började mitt hästintresse

Jag minns inte faktiskt, men jag har ett gäng bilder på mig själv som sexåring på en rund, krämfärgad shettis som jag vill minnas hette Grevinnan. Jag red som liten på Tyresö Ridskola, ända tills jag blev 18 och var tvungen att sluta faktiskt. Hängde i stallet en hel del dagar eftersom jag var skötare på en liten c-ponny, en connemara som hette Ärla. Vit och söt, och hade den egenheten att hon avskydde regn och vatten, så gick man till ridhuset med henne när det regnade så fick man hålla händerna för öronen på henne. Började det regna när man var på uteritt ville hon gå hem, och gjorde ofta så också.

Hade tjatat i flera år om att få börja rida, och när jag väl fick beskedet om att jag fick så var jag så glad att jag sprang upp och ner i trapporna i villan och tjoade.

Fick sluta rida ponny redan som 13-åring till min stora sorg, för det var inte alls lika kul att rida häst. Är fortfarande inte lika kul faktiskt, kanske därför jag är så kär i Tilly som är ponnyrund och bara omkring 160? När jag sen flyttat till lägenhet och bytte ridskola så fick jag där dock mestadels rida ponny, för även om jag är 170 lång så väger jag inte särskilt mycket, och kan till och med rida B-ponny om det skulle knipa.

Det var enklare att vara hästintresserad när jag var liten, ingen märkeshysteri och inget showande. Tyresö Ridskola var mycket bra på så sätt att där fanns ingen klick med dominanta brudar som tryckte ner de små, inget hysteriskt skötarsystem heller. Därtill är det en relativt stor ridskola som har många hästar som räckte till alla.

Men jag kan inte säga att jag lärde mig någon ridning där. Jag lärde mig att åka häst, men inte att RIDA och då red jag ändå där i över tio år. De hade ett fåtal elever som de satsade på som fick tävla, men jag kan inte minnas att vi fokuserade på sitsen eller att rida hästen korrekt. Det måste vi ju ha gjort, men jag lärde mig i alla fall inget.

Det var först när jag bytte ridskola till Farsta som det blev någon ordning på det här med själva ridandet. Jag började med att rida lektion tre till fyra gånger i veckan i specialgrupper och gick sen vidare och hyrde en av ridskolans hästar och red på lektionerna. Det gav naturligtvis oerhört mycket mer. Dock inte lika mycket som att ha en egen häst att rida, det är det ingenting som gör, förutsatt att man rider för tränare regelbundet vill säga.

Inga kommentarer: