söndag 22 augusti 2010

Eftersom vi hoppade igår tog vi det ganska lugnt idag. Ganska iaf. Började med en lång skrittur för att skritta igenom eventuell träningsvärk från gårdagen. Avslutade med galopptävling uppför en lång skogsväg. Hade bytt hästar, så satt på F's ponny, och insåg att trots att jag rider henne massor annars så har jag inte gjort det just när vi tävlat (vilket vi gör relativt ofta - både vi och hästarna tycker det är skitkul).

Grymt kul var det i alla fall! Kändes precis som att vara tillbaka i Asutralien och träna galopphästar, samma flyt i galoppen, så att man sitter helt still ovanför hästen. Jag höll i henne ganska ordentligt först för att F skulle komma ikapp med min häst (han har liksom ingen tävlingsinstinkt, han är nöjd med att ligga bakom, men ibland tänder han till lite mer om han får gå upp precis bredvid), men idag höll han sig precis bakom, så då släppte jag henne, och jäklar! vad hon rann iväg. Kul!

Sen skrittade vi av dem, och då upptäckte vi en grymt obehaglig sak: precis vid ena grinden till sommarhagen (vi använder till 99% den andra), har vi en "hoppbana" med ett tiotal hinder utställda. Vi har sex studs, och sen två linjer, en med hopp-ett galoppsprång-hopp-tre galoppsprång-hopp och sen en likadan fast med fyra galoppsprång. Hindren var helt omflyttade! I den ena linjen hade mittenhindret tagits bort, och ställt över den andra linjens första hinder, som är en mur på 70 cm (alltså stöden stod på varsin sida om hindret), och sen hade bommarna tagits från det och det tredje hindret så att det var mur och fyra bommar, typ 140 högt (?!).

Dessutom hade sista hindret i den linjen som var en oxer på 1 meter vänts åt andra hållet, och på de resterande två hindren hade bommarna sänkts. Så det är liksom ingen som varit ute och kört med traktor eller något som flyttat för att de skulle stått ivägen (fast det finns två hektar fält runt och bakom, så fattar inte hur något skulle kunna stå ivägen ändå), utan det är någon som faktiskt gjort om hindren. Skållor är flyttade mellan hinder, och dessutom saknas det fyra, fem skållor.

Studsen var också omflyttade, och det märks att det är någon som har noll koll på avstånd som gjort detta, för de var ställda med perfekt avstånd för ponnyn, och alltså (med flit) lite kort för min häst. Nu stod de så att de var alldeles för långa för min häst, men inte tillräckligt långa för att få in ett helt galoppssprång heller. Linjerna var ju omflyttade, och dessutom hade de ju hoppat dem åt fel håll, dvs sista hindret som låg på ca 140 med ett galoppssprång innan över 70?

Vi har INGEN aning om vem det kan vara som gjort såhär. Det finns inte särskilt många hästägare i trakten, och de vi möjligtvis misstänkte är tillfrågade och nekar, dessutom har de egen bana och hinder hemma på gården, och har vad vi vet aldrig ridit här. Och det är det som är grejen; det ÄR aldrig någon annan som rider här, detta är bara vår mark, och den är inramad av vildsvinshägn och mossar, och på andra sidan ligger gården. Så det är SÅ konstigt. Det obehagligaste är ju att vi inte ens vet om det är folk som har haft med egna hästar och gjort detta, våra fyra går ju precis bredvid, och dem är det hur lätt som helst att få tag på. Så nu blir det till att sätta hänglås på grindarna.

Inga kommentarer: